Vanliga Frågor (faq)

Allmänna frågor (4)

Vad är det här med fiber egentligen?

Fiber, syftar i det här sammanhanget, på en speciellt sorts kabel, en optisk fiberkabel, som används för att föra över datatrafik. I en fiberkabel förs signalerna inte fram med elektricitet som i en vanlig kopparkabel utan med ljuspulser. Detta ger en mängd fördelar jämfört med andra former av kablar, tex. kan signaler överföras både snabbare och över längre avstånd.

Vad kan fiber betyda för mig som villaägare?

Att byta från teleledningsbaserad eller trådlös internetuppkoppling ger mängder av fördelar. Först och främst ger fiber en helhetslösning där TV, Internet och telefoni kan levereras i samma kabel och detta oftast till ett betydligt lägre pris än vad man får betala för dessa tre funktioner när de levereras av olika operatörer. Kvaliteten på både TV-bilden, Internetuppkopplingen och telefonin ökar och levereras på ett sätt som inte påverkas av tex dåliga väderförhållanden eller dålig täckning. Samtidigt ökar också värdet på din fastighet då fiberanslutning är eftertraktat av många idag.

Jag har ju redan en uppkoppling jag är nöjd med, varför skall jag byta?

En fiberuppkoppling betydligt snabbare och stabilare uppkoppling mot Internet än vad någon annan form av uppkoppling kan erbjuda idag. Det snabbaste vi i Gökskulla och Tahult kan få idag är trådlös uppkoppling via olika 4G-nät. De trådlösa nätet har en teoretisk hastighet på ca 80 Mbit/s men ger i praktiken betydligt lägre hastighet, ca 10-20 MBit/s, då hastigheten påverkas av väder och vind samt hur många som är uppkopplade mot den trådlösa sändaren för tillfället. De trådlösa abonnemangen har oftast dessutom en begränsning i hur mycket data som får föras över per månad. Detta gör att dessa abonnemang oftast inte går att använda till TV, speciellt inte om man är flera i hushållet som se på flera olika saker samtidigt.

En fiberuppkoppling ger däremot minst 100MBit/s men kan även ge ännu högre hastigheter som 1000MBit/s. Abonnemangen har heller inga begränsningar i mängd data som förbrukas varje månad. Därför kan man använda uppkopplingen till att titta på TV, ringa med samt surfa på nätet.

Vilka områden är aktuella?

Alla adresser som ligger längs med Tahultsvägen är aktuella. Se här för en karta.

Föreningen (1)

Vad går medlemsavgiften till?

Din medlemsavgift går till föreningens omkostnader som hemsida och domännamn, bankgirokonto samt fikabröd till våra informationsträffar. I nuläget är medlemsavgiften 100 kr per år.

Varför Fiber? (1)

Jag har ju redan en uppkoppling jag är nöjd med, varför skall jag byta?

facebooktwitterby feather